FietsROLLEN vs. fietsTRAINERS: wat zijn de verschillen?

Op zoek naar een toestel om binnen huis te kunnen trainen op de fiets? “Indoor cycling” heeft uiteraard vele voordelen. Maar je hebt er wel een geschikt toestel voor nodig. Er bestaan verschillende soorten toestellen die elk hun eigen sterktes hebben. Het is belangrijk dat je een gerichte keuze maakt op basis van waarvoor je een indoor fietstoestel wil gebruiken. Alles hangt af van wat voor type fietser je bent en wat je doelen zijn.

In dit artikel sommen we de verschillende types toestellen op. We bekijken ook welk toestel voor welk doel of type fietser geschikt is.

4 soorten “indoor cycling” toestellen voor thuis:

Er zijn 4 verschillende soorten trainers. Als eerste categorie zijn er de fietsrollers waarop je vrij kan fietsen (zonder fixatie van de fiets). Daarnaast zijn er de fietstrainers. Hierbij wordt het achterwiel gemonteerd en gefixeerd. De derde categorie zijn er de ‘direct drive’ trainers. Bij deze toestellen wordt het achterwiel verwijderd en de fiets direct op de trainer gemonteerd. Tot slot zijn er nog de smart bikes. Een technologisch slim toestel waarbij je je wegfiets niet nodig hebt om binnen te trainen.

Alle soorten trainers beschikken over verschillende features en eigenschappen. Er zijn handmatig en elektronisch bedienbare trainers met lucht, magneten of vloeistof als weerstandselement.

Fietsrollen

Fietsrollers zijn een efficiënte manier om te trainen, omdat hiermee zowel de balans als het uithoudingsvermogen worden getraind. De fiets wordt direct op de rollers geplaatst zonder extra hulp die de fiets in balans houdt. Dit betekent dat je je fiets constant onder controle moet houden, waardoor je een 100% natuurlijke fietservaring beleeft. Hierdoor zijn fietsrollen ook heel geschikt om aan je core stabiliteit te werken.

Tegenwoordig zijn er ook fietsrollers waarbij de weerstand kan worden aangepast en die ook kunnen worden aangesloten op een draadloze unit. Je kan zelfs gebruik maken van Zwift als je een powermeter en snelheids- of cadanssensor hebt. De kosten van een standaard fietstrainer liggen rond de honderd euro en de modellen met meer features kosten driehonderd euro of meer.

Fietsrollen zijn voornamelijk voor ervaren – tot prof fietsers. Dit ondermeer door het feit dat je je balans moet kunnen houden op de rollen. Een groot voordeel aan fietsrollen is dat ze niet veel plaats nemen. Ze zijn dus ook makkelijk mee te nemen in de auto. Daarom is dit type trainingstoestel ook geliefd bij competitie renners. Je kan voor de wedstrijd nog snel even warm draaien op de fietsrollen.

Fietstrainers

Bij fietstrainers wordt de fiets wel gefixeerd en trap je wel tegen een weerstand. Het is een frame waarin het achterwiel van de fiets wordt vastgezet. Het achterwiel maakt op zijn beurt contact met een weerstandsrol waardoor je tegen een weerstand kan trappen. Deze toestellen zorgen natuurlijk voor veel meer stabiliteit vergeleken met fietsrollen. Ze zijn vooral geschikt voor beginners of wanneer je zeer explosief wil trainen.

Het is aan te raden om bij gebruik van een fietstrainer een aparte trainerband te gebruiken. Door het contact van de achterband met de weerstandsrol zorgt een gewone band voor te veel wrijving. Hierdoor slijt je gewone band veel sneller af en maakt hij ook tijdens het trainen op de fietstrainer meer lawaai. Een trainerband is speciaal gemaakt om te trainen op een fietstrainer. Met een trainersband vermijd je doorslippen van de band, slijtage en warmteontwikkeling.

Fietstrainers zijn relatief goedkoop vergeleken met direct drive fietstrainers (zie hieronder). De prijzen kunnen wel sterk variëren naargelang de weerstandskracht en functionaliteiten van het toestel. De basis modellen kunnen bijvoorbeeld niet worden gebruikt met Zwift software. Duurdere modellen binnen de fietstrainers kunnen dit dan weer wel.

“Direct drive” trainers

Er zijn ook trainers waarbij het achterwiel van je fiets volledig wordt verwijderd. De drive train wordt dan direct op de trainer bevestigd. Dit type trainers is effectiever dan de fietstrainers met weerstandsrol omdat de weerstand direct wordt uitgevoerd op de cassette en er geen verlies van transmissie of kracht plaatsvindt.

Bij een “direct drive” fietstrainer moet je wel nog zelf een cassette monteren.

Direct drive fietstrainers zijn de meest krachtige fietstrainers. Bij veel modellen vind je ook technologische snufjes die je trainingsbeleving maximaliseren. Zo heb je bij de geavanceerdere modellen soms opties zoals Road Feel. Je kan hiermee simuleren op welke ondergrond je fietst. Alsof je de kasseien van de Koppenberg onder je wielen hebt. Deze toestellen zijn ook preciezer in het doorgeven van data.

Deze toestellen maken ook zeer weinig lawaai. Ideaal dus als je in een appartement woont of moet rekening houden met je buren.

De direct drive fietstrainers zijn wel niet de goedkoopste. Aan al die technologie, kracht en precisie hangt natuurlijk een prijskaartje.

In principe kan zowel een beginner als prof met deze toestellen aan de slag. Maar aangezien je er toch wel snel enkele honderden euro’s voor moet neertellen zijn ze wellicht toch meer weggelegd voor de ervaren fietser.

Smart bikes

Wie dacht dat de direct drive fietstrainers al het neusje van de zalm was qua trainingservaring had het mis. De smart bikes brengen de realistische trainingservaring naar een heel ander niveau. Deze toestellen bestaan uit een fiets met ingebouwde fietstrainer. Je hebt hiervoor dus geen eigen fiets of andere accessoires meer nodig.

Het zijn geluidloze krachtige toestellen met een ongeziene nauwkeurigheid. Het afwijkingspercentage bij alle datametingen bedraagt minder dan 1%. Daarom zijn smart bikes vooral bedoeld voor prestatiegerichte fietsers.

Een ongeëvenaarde fietssimulatie komt natuurlijk niet voor niets. Je moet voor dit type toestel toch wel rekening houden met enkele duizenden euro’s.

Hou bij je keuze rekening met volgende zaken:

Weerstand

Zoals hierboven reeds vermeld kan je kiezen voor toestellen met of zonder weerstand. Kies je voor een toestel met weerstand dan is de weerstandsrol een essentieel onderdeel van de trainer. Dit onderdeel bepaalt het fietsgevoel en de trainingssimulatie (hellingsgraad, kracht, ondergrond,…). In die zin kunnen weerstandstrainers worden ingedeeld in twee subgroepen:

  • Handmatige trainers: Een standaard trainer waarbij de weerstand handmatig wordt ingesteld met een hendel op het stuur, of op de resistance unit. Kosten: vanaf honderd euro.
  • Interactieve trainers: Een slimme trainer die de weerstand automatisch aanpast, wanneer deze is aangesloten op een wireless apparaat zoals een mobiele telefoon of laptop. Kosten: vanaf driehonderd euro.

Sommige trainers beschikken over een minder krachtige weerstand unit (of minder hellingspercentage), deze zijn geschikt voor hoge snelheden en cadans training. Krachtigere weerstand units (hoger hellingspercentage) zijn perfect voor sprints, intervallen en beklimmingen bergop. De output van de weerstand kan variëren van 950 tot 2200 watt.

Bekijk dus wat voor type fietser je bent en welke trainingsdoelen je vooropstelt. Ga je nooit echt de steile hellingen opzoeken dan is het wellicht niet nodig om te investeren in een zwaarder toestel.

Remeenheden

De weerstand kan worden toegepast door verschillende soorten remeenheden – dit heeft effect op de fietservaring, de intensiteit en de prijs.

  • Lucht: de weerstand wordt gereguleerd door kleine, op de trainer gemonteerde ventilatoren. Dit is een simpel maar effectief concept, wat perfect is voor beginners en voor iedereen die een voordelige keuze zoekt. Deze trainers kunnen echter wel redelijk luidruchtig zijn.
  • Magnetisch: de weerstand wordt toegepast door een ingebouwd flywheel, welke wordt gereguleerd door een magnetisch veld. Deze zijn krachtiger en stiller dan een trainer met luchtweerstand, aangezien er geen contact is tussen de remeenheid en het flywheel.
  • Vloeibaar: de weerstand wordt toegepast door een ingebouwd flywheel en gereguleerd d.m.v. remvloeistof. Dit systeem biedt de meest realistische fietservaring, aangezien de remvloeistof dikker wordt bij omdraaiing, wat het lastiger maakt de pedalen om te draaien. Dit is het stilste systeem.

Stel jezelf nog volgende vragen:

  • Ruimte: Kan je het toestel laten staan of moet je hem opbergen? Wil je hem makkelijk kunnen vervoeren al dan niet?
  • Geluid: Hoe belangrijk vind je de mate waarin het toestel geluid maakt tijdens de training?
  • Entertainment: Fietsen op een trainer kan nogal repetitief worden, wanneer er geen entertainment voorhanden is. Hiervoor bestaan er tegenwoordig fietstrainers die te combineren zijn met DVD’s en apps met trainingsprogramma’s om het meeste uit de training te halen.
  • Geld: De prijs van een fietstrainer kan variëren van honderd euro, tot wel 15 keer zoveel. Alles hangt af, van welk toestel je nodig hebt voor uw type training.

Trainingssoftware

  • E-training & apps: Er zijn een hoop verschillende apps en programma’s die je trainingssessies efficiënter en leuker kunnen maken. Ze analyseren de snelheid, afstand, hartslag, cadans en hellingsgraad. Sommige apps beschikken over veel voorgeprogrammeerde routes – zo kan je praktisch elke route of race ter wereld rijden. Je kan ook tegen anderen rijden en je eigen trainingssessies creëren. De weerstand wordt automatisch aangepast. Een gekende naam binnen dergelijke applicaties is Zwift. Indien je dit wil check je dus best even of je toestel dat je wil aanschaffen compatibel is.

Geef een reactie